Hoe kies ik de juiste schoenen ?

BLOG

Hoe kies ik de juiste schoenen ?

Als je nieuwe schoenen koopt hou dan rekening met de volgende factoren:


1. Pasvorm
De schoen heeft een juiste pasvorm en respecteert de vorm van de voet. Zowel de breedte, lengte als de omvang spelen een rol in de pasvorm van de schoen. De teenbox (plaats waar de tenen zitten) moet genoeg ruimte hebben zodat de tenen nog steeds vrij kunnen bewegen. Dit zowel in de hoogte als de breedte


2. Hak
De schoen heeft een maximale hakhoogte van 3cm. De ideale hoogte is 1 à 2 cm. Een te hoge hak zal het lichaamszwaartepunt verleggen naar de bal van de voet waardoor er overdruk kan ontstaan met pijnlijke voeten als gevolg.
Een brede hak is beter dan een fijn hakje. Met een fijne hak moet de voet voortduren zijn evenwicht zoeken. 
Hierdoor moeten de spieren en de pezen harder werken om de voet stabiel te houden en dit kan uiteindelijk resulteren in overbelasting.

3. Stevigheid
De schoen heeft een stevige contrefort ( tegenkracht) en mag niet induwbaar zijn.  En moet op de juiste plaats plooien en op de juiste plaats ook stevigheid bieden. De schoen plooit ter hoogte van de bal van de voet (1/3) zodat de voet optimaal kan afrollen. 
De stevigheid van de schoen is ook  bij het achterste deel belangrijk, want het achterste deel van de zool (2/3 mag absoluut niet buigen.

4. Sluiting
Een schoen met veters wordt aangeraden. De veters dienen stevig gebonden te worden.
Verlcro en- of een ritssluiting creëren zwakkere zondes in de schoen. 
Een schoen zonder sluiting (instekers) worden afgeraden.

5. Zool

De schoen heeft het liefst een uitneembare binnenzool zodat je deze kan vervangen door de op maat gemaakte steunzool van de podoloog/orthopedist.

Ook al draag je geen steunzolen is het toch aan te raden om een goede en stevige schoen te kiezen.
Het zal al een heel aantal ongemakken kunnen tegengaan.