Steunzolen en onderhouden van steunzolen

BLOG

Steunzolen en onderhouden van steunzolen

Steunzolen zijn voor veel mensen dé oplossing om van vervelende voetklachten af te komen. Pijn tijdens het lopen, pijn bij een staand beroep of pijn tijdens het sporten. Steunzooltjes geven de overbelaste voet en de enkels de extra ondersteuning die je nodig hebt. Steunzolen zijn overigens niet alleen geschikt voor mensen met pijn in hun voeten. Vaak ontstaan elders in het lichaam klachten, die met een steunzool zijn te voorkomen of verbeteren.

Veel gehoorde klachten die snel verminderen als je eenmaal een steunzool draagt, zijn pijn in de knieën, pijn bij het hardlopen, heuppijn, nekpijn, rugpijn. De meeste mensen weten wel dat de pijn ontstaat door een verkeerde houding, maar ze leggen niet de link met hun voeten. Verkeerd schoeisel is vaak de oorzaak van een verkeerde houding. Een verkeerde houding kun je dan weer oplossen door inlegzolen te kopen.

Een steunzool moet minstens 2 jaar meegaan aangezien de terugbetaling van de orthopedische steunzolen hier ook op gebaseerd is. Om de twee jaar heb je recht (bij volwassene) recht op steunzolene, mits voorschrift van een specialist.
Bij kinderen tot 18 jaar is dit jaarlijks omdat de voeten dan nog te snel groeien om met een paar zolen twee jaar te overbruggen.

Een goed onderhoud van de zolen is dus heel belangrijk en zal de levensduur hiervan ook positief beïnvloeden.

  • haal de binnenzool uit de schoen voordat  de op maat gemaakte zool er wordt ingelegd  i.v.m. al aanwezige verhogingen en de ruimte in de schoen.
  • Gun uw voeten tijd om aan de zolen te wennen , dit duurt ongeveer 2 tot 3 weken.
  • het is ideaal om af te wisselen met twee paar steunzolen
  • Zorg voor een goede voethygiëne en goede ventilatie
  • Haal de zolen dagelijks uit uw schoenen om ze te laten drogen en te laten luchten
  • Leg de zolen NOOIT op de verwarming of te dicht bij een warmtebron. Dit kan ervoor zorgen dat de steunzolen vervormen en dat het de functionaliteit van de zolen wijzigt.
  • Vuile zolen kunnen met een vochtige doek worden proper gemaakt of met lauw water. Wil ze je toch met zeep reinigen gebruik dan een pH-neutrale zeep.
  • Strooi nadien wat talkpoeder in de schoen (onder de zool) indien de zolen kraken.
  • Besteed ook aandacht aan het kopen van goede schoenen.

Een steunzool in combinatie met verkeerd schoeisel of omgekeerd zorgt ervoor dat de problemen die je hebt aan je voeten niet of onvoldoende verholpen zal kunnen worden.
Een optimale functionaliteit van de steunzool wordt pas bereikt als deze steunzool ook wordt gedragen in een goede schoen.
Uw behandelend orthopedist of podoloog zal bij het onderzoek van uw voeten ook extra aandacht besteden aan het geven van individueel schoenadvies. Dit hangt ook af van verschillende factoren, zoals leeftijd, beroep, sport, activiteit, maar er zijn natuurlijk enkele vuistregels waar een goede schoen aan moet voldoen. Het is daarom zeer belangrijk dat bij de aankoop van een volgend paar schoenen het schoenadvies ook effectief wordt opgevolgd. De functionaliteit van een schoen heeft dan ook voorrang op het esthetische aspect van de schoenen.